Tag dig af det vigtigste – ellers kommer du til at fortryde det

Hvis man lavede en statistik tror jeg at man ville opdage at mænd og kvinder oftere skifter parforholdet ud end jobbet. Således ser det desværre ud som om at livsstil er blevet så meget vigtigere end livskvalitet.

Og nej – det er ikke sandt at bedre livstil og flere penge giver højere livskvalitet. Jeg er gammel nok til at se nu, at tricket ikke virkede. Du knokler en vis del ud af bukserne, får den ene anerkendelse efter den anden, har råd til designermøbler og ferie to gange om året. Får købt sommerhuset, mens du to gange har været nede med stress, du savner dine børn, venner er blevet overfladiske, og du kan næsten ikke løbe en maraton mere fordi du har fået knæskader. Dit parforhold er udmattet og udsuget for enhver rest af ukontrolleret lidenskab, fis og ballade.

Forleden så jeg filmen ”Revolutionary Road” med Kate Winslet og Leonardo di Caprio. Den fortæller historien om to unge mennesker, der forelsker sig, stifter familie og falder ind i industrialiseringens og kapitalismens berusende og bedøvende livsstil. Da det for kvinden ikke længere er nok med det pæne hjem og den perfekte livsførelse, gør hun et par sidste krampetrækninger for at overbevise sin mand om at ændre livsstil, slippe kontrollen og vende tilbage til det, der engang tændte dem og deres passion.

Han er lige ved at springe af hamsterhjulet og ud i det ukendte med sin hustru, men et tilbud om et bedre job får ham til at holde igen, takke ja til jobbet og, uden kommunikation, lukke ned for sin hustrus bøn om forandring. Slutningen må du selv se, men ægteskabet opløses, og der vises tydeligt en slukket og ramt Leonardo, der efterrationaliserer og mærker konsekvenserne af det forkerte valg.

I min parterapi ser jeg igen og igen par, der er ved at gå fra hinanden p.g.a. af arbejdspres og prestige, men sjældent slår det dem at de kunne ændre deres livsstil og skrue ned og derved få mere tid til hinanden og finde tilbage til sprækkerne hvor passionen, glæden og nærværet bor. I stedet stiller de høje krav til hinanden om at acceptere, udholde og klemme ballerne sammen for at holde det ud, eller de skilles for at få et øjebliks pause for så at gentage det hele igen, nu med endnu flere komplikationer – men jobbet, med den gode løn, har de beholdt.

Der er noget der ikke stemmer.

For når det kommer til dødslejet, fortæller den døende ikke om de høje lønninger, anerkendelserne, bonus ordninger, og KPI’s, men om nærværet, kærligheden og fortrydelserne over ikke at have været nærværende og tilstede, når det var vigtigt. Om ikke at have fulgt sin passion, om ikke at have leget og leet mere samt andet i den dur.

Døden er blevet min trofaste følgesvend. Den minder mig hver dag om det, der var og alt det der er forsvundet. Den råber mig hver dag ind i hovedet om at leve mit liv i sand glæde og balance. Den trygler mig om at have kærlighed til det, jeg laver og et hjerte, der banker stille og roligt. Den forsikrer mig om, at alt andet ikke kan betale sig, for den korte tid, vi er her på jorden.

Jeg synes at du skal kigge dig selv godt ind i brystet, ind bag brystbenet, der hvor hjertet slår, og lytte til dets slag, lytte til hvad hjertet fortæller dig om dit liv og din livsførelse.

Hvis bare noget af det jeg har skrevet vækker genklang og rammer dig, så synes jeg at du skal gøre noget ved det, førend det er for sent.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.